ALANIN AMACI
Yiyecek-İçecek Hizmetleri alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları ve hizmet sektöründeki gelişmeler doğrultusunda, mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
YİYECEK VE İÇECEK HİZMETLERİ ALANINDA OKUTULAN DALLAR
• Mutfak Dalı
• Pastacılık Dalı
• Servis Dalı
• Bar Dalı
• Host ve Hosteslik Dalı
MUTFAK DALI
Tanımı: Mutfak araç, gereç ve ekipmanlarını kullanarak, hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun yiyecek üretimi yapma ve servise hazır hâle getirme yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı: Aşçılık mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
PASTACILIK DALI
Tanımı: Pastane mutfağı araç, gereç ve ekipmanlarını kullanarak, hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun pastane ürünlerini yapma süsleme ve servise hazır hâle getirme yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı: Pastacılık mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
SERVİS DALI
Tanımı: Servise hazırlık, servis yapma, hesabın takdimi ve tahsili yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı: Servis elemanlığı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
BAR DALI
Tanımı: Bar hazırlıkları ve düzenini sağlama, içecek hazırlama ve servisini yapma, hesabın takdimi ve tahsili yeterliklerini kazandıracak eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı: Barmen/barmaid mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
HOST-HOSTESLİK DALI
Tanımı: Otobüs, tren ve havayollarında seyahat öncesi, sonrası ve seyahat sırasındaki yolcu/müşteri hizmetlerini ve servis hizmetlerini yapma yeterliklerini kazandıracak eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı: Hosteslik mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
ALANIN ALTINDA YER ALAN MESLEKLER
• Aşçılık
• Pastacılık
• Servis elemanlığı(Garson)
• Barmenlik/Barmaid
• Hostluk/Hosteslik
Bu meslek elemanlarının dışında Sos Aşçısı, Sıcak Yemek Aşçısı, Soğuk Yemek Aşçısı, Kahvaltı Aşçısı Baklavacı, Börekçi, Pizzacı, Muhallebici, Yufkacı, Hamurkar Kasap, Barlar Şefi,Bar Kaptanı, Şarap Servis Elemanı, Tranşör, Kahveci Güzeli, Komi, Bulaşıkçı gibi meslekler bulunmaktadır. Host/Hosteslik meslek dalında da Uçak Hostesi, Yer Hizmetleri Hostesi, Tren Hostesi, Otobüs Hostesi, Fuar/Kongre Hostesi meslekleri yer almaktadır.
ÇALIŞMA ALANLARI
1-Otellerde
2-Restaurantlarda , bar ve kafeteryalarda
3-Yolcu gemilerinde
4-Pastanelerde
5-Hastanelerde
6-Fırınlarda
7-Yemek Fabrikalarında Catring şirketlerinde
8-Kendi pastane ve restaurantlarında
9. Fuar/kongre, otobüs/tren, hava yollarının yer hizmetleri ve uçaklarda vb yerlerde çalışabilirler.
İYİ BİR ŞEF NASIL OLMALIDIR
• Sosyal Becerileri iyi ve etkili iletişimi olmalı
• Hem Bağımsız hem de bir takımın parçası olarak iyi çalışabilmeli
• Güvenilirlik, Özveri ve büyük bir iş ahlakı olmalı
• Fiziksel olarak sağlam ve dayanıklı olmalı
• Küçük mutfaklarda sıcak fırın ve ocakların arasında hızlı ve etkin çalışma baskısı altında yüksek standartlarda yemekler hazırlayabilmeli
• Sabah erken saatlerde gece geç saatlerde tatiller ve hafta sonları da dahil olmak üzere farklı saatlerde çalışmaya istekli olmalı.
Aşçı olmak isteyenlerin; yiyecek-içeceklerle ilgili konulara ilgi duyan, bedence güçlü ve sağlıklı, tat ve koku alma duyumları gelişmiş, temiz, titiz, dikkatli, sorumluluk sahibi, eli çabuk, hızlı hareket edebilen, bir işi planlama ve uygulama yeteneğine sahip, iş güvenliğine dikkat eden, bulaşıcı hastalığı olmayan, mesleki eğitim almış olması gereklidir.
Pastacı olmak isteyenlerin; bedence güçlü ve sağlıklı, tat ve koku alma duyumları gelişmiş, temiz, titiz, dikkatli, sorumluluk sahibi, el ve parmak becerisine sahip, estetik görüşü olan ve yeni ürünler geliştirebilen, iş güvenliğine dikkat eden, bulaşıcı hastalığı olmayan, mesleki eğitim almış olması gereklidir.
Servis elemanı olmak isteyenlerin; uzun süre ayakta çalışabilecek kadar bedence sağlam ve dayanıklı, iş disiplinine sahip, mesleği ile ilgili etik ilkelere bağlı, güler yüzlü, saygılı, kibar, dışa dönük, insanlarla iyi iletişim kurabilen, insanların istek ve duygularını anlayabilen, ikna etme yeteneğine sahip, sabırlı, görgü ve protokol kurallarını bilen, etkili ve güzel konuşan, dikkatli, temiz, titiz, düzenli, mesleki eğitim almış olması gereklidir.
Barmen olmak isteyenlerin; İş disiplinine sahip, uzun süre ayakta çalışabilecek kadar bedence sağlam ve dayanıklı, ellerini çabuk ve ustalıkla kullanabilen, mesleği ile ilgili etik ilkelere bağlı, güler yüzlü, saygılı, kibar, sabırlı, sır tutan, insanlarla iyi iletişim kurabilen, etkili ve güzel konuşan, insan psikolojisinden anlayan, dikkatli, temiz, titiz, düzenli, mesleki eğitim almış olması gereklidir.
Host/hostes olmak isteyenlerin; hosteslikle ilgili konulara ilgi duyan, fiziksel ve psikolojik yönden sağlıklı, güçlü, dayanıklı, düzgün bir fiziksel yapı ve istenen boy ve kiloya sahip olan, temiz, titiz, dikkatli, sorumluluk sahibi, güler yüzlü ve düzgün diksiyonu olan, pratik, zeki, sabırlı ve yüksek ikna kabiliyeti olan, iş güvenliğine dikkat eden, insanlarla kolay iletişim kuran, mesleki eğitim almış olması gereklidir.
BÖLÜMLERİMİZ İLE İLGİLİ ALANLAR
AŞÇILIK
BESİN / GIDA TEKNOLOJİSİ / EV YÖNETİMİ VE BESLENME ÖĞRETMENİ
DİYETİSYEN
GIDA MÜHENDİSİ
GIDA TEKNİKERİ
GIDA TEKNOLOJİSİ TEKNİSYENİ
PASTACI
SERVİS ELEMANI (GARSON)
SEYAHAT İŞLETMECİLİĞİ MESLEK ELEMANI
SEYAHAT İŞLETMECİLİĞİ VE TURİZM REHBERLİĞİ ÖĞRETMENİ
SEYAHAT İŞLETMECİLİĞİ
SÜT VE ÜRÜNLERİ TEKNİKERİ
ŞARKÜTERİ, BAKKAL VE GIDA PAZARLARI MESLEK ELEMANI
SÜT VE ÜRÜNLERİ TEKNİKERİ
TURİZM VE OTELCİLİK GRUBU ÖĞRETMENİ
TURıZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ MESLEK ELEMANI
AİLE BİLİMLERİ VE TÜKETİCİ EĞİTİMİ ÖĞRETMENLİĞİ